I 1994 kom vi tilfældigt i snak med en mand, som fortalte os, at der fandtes noget yderst hemmeligt i nærheden af Rold Skov. Mere fortalte han os ikke. Denne korte bemærkning skulle man umiddelbart tro, at vi hurtigt ville glemme, men dette var ikke tilfældet. I 25 år søgte vi efter oplysninger om hemmeligheden i den store skov.
Vi anmodede om adgang til at bese anlægget og om at få udleveret informationer med henblik på at skrive bogen ”Danmarks dybeste hemmelighed” om REGAN VEST. Efter en nærmere dialog og forhandlinger blev vores ønske til vores store overraskelse opfyldt.
Bogen udkom i 2010 i en censureret udgave. Bogen blev censureret af Forsvaret, Beredskabsstyrelsen og NATO. Bogen blev så stor en succes og var afgørende for, at myndighederne besluttede at skrive REGAN VEST ud af beredskabet i 2012 og lagde anlægget i dvale. Vi kunne nu udgive en ucensureret udgave af bogen.
Sammen med Kulturarvsstyrelsen skrev vi ligeledes en ny bog om 33 koldkrigsanlæg; herunder om REGAN VEST. Det blev nu også tydeligt for museumsverdenen og for Kulturarvsstyrelsen, at REGAN VEST var et helt unikt stykke Danmarkshistorie, som SKULLE bevares for eftertiden.
Ildsjælen Niels Moes fra Rebildcentret var helt enig. Niels Moes havde gennem mange år været nærmeste nabo til anlægget og havde i flere år gået forrest med at få bunkeren åbnet. Han tilbød generøst myndighederne at drive REGAN VEST som museum.
Kulturarvsstyrelsen fik til vores enorme glæde REGAN VEST fredet i 2014. Nu skulle det så besluttes hvem der skulle drive REGAN VEST som museum. Eftersom der skulle bygges meget om, var vurderingen at det var mest sandsynligligt at et stort eksisterende museum kunne løfte opgaven med at skaffe fondsmidler og derfor blev opgaven givet til Nordjyllands Historiske Museum. REGAN VEST åbner som museum i 2022.
Niels Moes og Rebildcentret bakkede op om beslutningen og tilbød et nært samarbejde.
Sammen med forfatterne lavede Rebildcentret i 2015 en koldkrigsudstilling for at skabe et lokalt koldkrigsfællesskab, som Rebildporten og flere andre lokale aktører indgik i.
Bogen ”Danmarks dybeste hemmelighed” blev en bestseller og blev årsag til at der blev åbnet hele to koldkrigsmuseer – både i Rebildcentret og i selve REGAN VEST. Dét er vi selvsagt meget stolte af.
Vi fik endnu mere blod på tanden og besluttede at vi ikke ville ’nøjes’ med bøgerne ”Danmarks dybeste hemmelighed” og ”33 koldkrigshistorier”. Det gik op for os, at der ikke var lavet ordentligt materiale til unge om Den kolde krig. I 2019 udgav vi derfor endnu en bog ”REGAN VEST og Den kolde krig” målrettet ældste skoleelever og gymnasieelever. Bogen har medvirket til at forhøje interessen for REGAN VEST og dermed REGAN VEST-museet og Rebildcentret endnu mere. Og flere spændende projekter er naturligvis på vej fra os.
Vi får næsten hver dag henvendelser om REGAN VEST. Her følger svarene på nogle af de mest almindelige spørgsmål.
Forfatterne har i samarbejde med Rebildcentret - som er nabo til REGAN VEST - bygget en 750 kvadratmeter stor udstilling om Den kolde krig og REGAN VEST. Denne spændende udstilling kan du se allerede nu. Tryk her for åbningstider
"Et par unge mennesker får lov til at skrive en bog omkring REGAN VEST og så griber det ene jo det andet - fjernsyn mm. Og så til sidst dukker de der museumstanker op".
Forhenværende pladskommandant i REGAN VEST, Hans Aage Simonsen.
Følg os på Facebook:
Kontakt altid gerne forfatterne med forespørgsler eller spørgsmål. Vi vil også meget gerne høre fra dig hvis du har arbejdet med REGAN VEST:
forfatterne@reganvest.dk eller 23 29 74 01
((Billetter og åbningstider vedr. REGAN VEST-museet: 99 31 74 00 (Nordjyske Museer)
Følg den spændende debat på Facebook om REGAN VEST.
Vi er mere end 24.000 følgere og er Danmarks største koldkrigsside på Facebook, men vi vil også have dig med i fællesskabet.
Copyright @ All Rights Reserved