Fotos

Bogen rummer 250 fotos og illustrationer. Størstedelen er fotos fra REGAN VEST, som den ser ud i dag, men bogen rummer også fotos fra selve byggeriet, tegninger og avisartikler. Derudover har bogen billeder af mange andre danske totalforsvarsbunkere bygget under Den kolde krig.

 

For pressefotos i høj opløsning kontakt forfatterne@reganvest.dk

 

Udvalgte billeder fra bogen

En halv kilometer lang tunnel ind til kernen af anlægget

2½ tons tunge ståldøre, der er bygget til at kunne tåle trykbølgen fra en atomeksplosion

Regeringens ministermødelokale. Her holdes også statsråd sammen med Dronningen.

Statsministerens seng. Køjen deles med departementschefen

Dronningens arbejdsværelse

Opholdsstue

Nødudgang 60 meter lodret

Tipvognstog, og byggematerialer ude foran indgangspartier 28/10-1964

Kalkgruber udgravet og forstærket 15/4-1964

Omfattende støbearbejde marts 1965

 

Artikler fra bogen

Ekstra bladet 5. august 1988

16. juli 1988 styrtede loftet i et underjordisk museum nær REGAN VEST sammen og dræbte tre besøgende. Ekstra Bladet var 5. august samme år ikke sen til at knytte begivenheden sammen med anlægget: ”Ingen kunne vide, at statens top-hemmelige underjordiske betonklods havde ”forstyrret” naturens orden”. I dagene derefter dementerede flere geologer teorien som fuldstændig usandsynlig. I den tætte mediestorm forsøgte Beredskabsstyrelsen at nedtone anlægget og dets funktion. Kontorchefen blev citeret for at sige ”Det er en ganske enkel bunker af samme slags, som vi har bygget lignende af i andre af landets regioner”. Per Kanstrup (foto Morten Langkilde) i Ekstra Bladet 5. august 1988 Bragt med Ekstra Bladets tilladelse.

27. februar 1976 bragte Ekstra Bladet fra ukendt kilde oplysninger om REGAN VEST. Avisen bragte et foto af en af naboernes forlængede TV antenne, som journalisten som følge af sin egen inkompetence fremstillede som anlæggets kommunikationsredskab. De offentlige myndigheder fandt ikke anledning til at gøre avisen opmærksom på fejlen, men fotografiet morede mange af avisens radio- og TV kyndige læsere, som nemt kunne gennemskue, at der var tale om en almindelig husantenne til at modtage signaler med – og ikke til at sende signaler med. Under researchen til artiklen skyggede en kriminalkommissær fra Politiets Efterretningstjeneste journalisterne. Det lykkedes fotografen at tage et foto af ham, som de sammen med artiklen bragte i avisen hen over to sider. Peter Kramer og Ambro Kragh (foto Ole Jacobsen) i Ekstra Bladet 27. februar 1976. Bragt med Ekstra Bladets tilladelse.

Ekstra Bladet 28. august 1988

I 1988 bragte Ekstra Bladet en artikel med overskriften ”Schlüters atom-skjul”. En navngiven bygningsarbejder (her sløret af red.), der var med til at bygge anlægget, bryder sin tavshedserklæring og afslører hemmeligheden om Gurre bunkeren. I artiklen afslører avisen således følgende: ”Når atom-krigen kommer og de blændende lysglimt tager hele byer med sig i rasende ildstorme, der smelter indbyggerne til døde på sekunder, prøver regeringen at overleve rædslerne i deres sikre skjul”. Artiklen er imidlertid misvisende idet Gurre bunkeren mistede funktionen som regeringsbunker et helt årti tidligere. Per Michaelsen (tegning af Dorthe Buch) i Ekstra Bladet 28. august 1988. Bragt med Ekstra Bladets tilladelse.